Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η Γκιγιοτίνα

Joseph Ignace Guillotin


Ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν(Joseph Ignace Guillotin, 1738-1814) ουδέποτε κατασκεύασε την περίφημη Γκιγιοτίνα (ή Γκιλοτίνα) το μηχάνημα με το οποίο γίνονταν οι εκτελέσεις δι' αποκεφαλισμού στην Γαλλική επανάσταση. 

Αντιθέτως ήταν εναντίον της Θανατικής Ποινής. Το 1789, αηδιασμένος από τους αποκεφαλισμούς με τσεκούρια και τους απαγχονισμούς οι οποίοι ήταν βασανιστικοί για τα θύματα, πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση την κατασκευή ενός αποτελεσματικού, ανώδυνου και γρήγορου εκτελεστικού μηχανήματος.

Αυτό σχεδιάστηκε από τον χειρουργό Αντώνιο Λουδοβίκο(Antoine Louis) κατασκευάστηκε, φυσικά, από έναν Γερμανό, τον Τωβία Σμίθιο (Tobias Schmidt) και μπήκε σε χρήση το 1792.

Antoine Louis

Το νομοσχέδιο που πρότεινε, όμως ο Γκιγιοτέν, είχε και άλλους, σημαντικότερους στόχους. Μέχρι τότε, κάθε είδος εγκλήματος που επέφερε Θανατική Ποινή, τιμωρούνταν με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί από αυτούς ήταν βασανιστικοί. (πχ, διαμελισμός για τους Βασιλοκτόνους και τους προδότες, κρεμάλα για τους ληστές, κάψιμο για τους αιρετικούς, κλπ, ενώ μόνο οι ευγενείς αποκεφαλίζονταν με ξίφος.) Ο νόμος Γκιγιοτέν ενοποιούσε όλα τα είδη θανατικής ποινής, δημοκρατικότατα, με την εκτέλεση στο εν λόγω μηχάνημα 

Φυσικά ο Γκιγιοτέν συνελήφθη με την σειρά του και απέφυγε ξυστά τον δικό του αποκεφαλισμό. Πολλοί πιστεύουν πως αποκεφαλίστηκε, αλλά το θύμα ήταν ένας άλλος γιατρός με το ίδιο επώνυμο, στη Λυών όμως, όχι στο Παρίσι, ο J.M.V. Guillotin. 

Γκιλοτίνα

 Ο Γκιγιοτέν σύντομα συνειδητοποίησε πως το μηχάνημα που πρότεινε αύξησε τις εκτελέσεις και δήλωνε πως ήταν “το αθέλητο κατόρθωμα της ζωής του”

Άδικη είναι αυτή η φήμη του ανδρός, διότι είχε σημαντική δράση ως γιατρός και πολιτικός. Ήταν καθηγητής ιατρικής, έκανε πειράματα και έρευνα, προώθησε την τότε νέα ιδέα για τους εμβολιασμούς, ασχολήθηκε με την καθιέρωση της Δημόσιας Υγείας, και υπήρξε ιδρυτής του Γαλλικού Ιατρικού Συλλόγου. Υπογραμμίζουμε δε πως άρχισε τις σπουδές του στον Τομέα της Τέχνης, και μετά στράφηκε στην ιατρική.
Μολοντούτο, οι απόγονοί του υποχρεώθηκαν να αλλάξουν επώνυμο, από ντροπή.

Δημήτρης Σκουρτέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου